ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΕΣ: ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Σούπερμαν, μπάτμαν, σπάιντερμαν κι άλλοι πολλοί... είναι αγαπημένοι ήρωες των μικρών αλλά και των μεγάλων! Τι έχουν όμως, οι σούπερ ήρωες και μας "τραβούν" τόσο πολύ;
 
Δίνουν δύναμη, θάρρος κι αισιοδοξία
Τα παιδιά ταυτίζονται με τους σούπερ ήρωες και μέσα από αυτή την ταύτιση νιώθουν δυνατά, νιώθουν πως όσες δυσκολίες κι αν περάσουν μπορούν στο τέλος να νικήσουν!
 
Δίνουν μαθήματα ζώης
Τα παιδιά μαθαίνουν να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια μέχρι να δικαιωθούν... Ταυτόχρονα, πως όσες αρετές κι αν έχει ο ήρωας, τίποτα δεν έρχεται χωρίς προσπάθεια. 
 
Υποστηρίζουν το δίκαιο
Πόσο ανακουφιστικό είναι να υπάρχει κάποιος που να υποστηρίζει το δίκαιο, να βοηθά τους αδύναμους και τους ευάλωτους και να υπερασπίζεται το καλό; Αυτό από μόνο του δημιουργεί μια ηρεμία και ασφάλεια!
 
Παρέχουν μια ευκαιρία έκφρασης των πιο σκοτεινών πλευρών μας
Η ύπαρξη των «κακών» ηρώων, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να εκφράσουν και αυτή την πλευρά τους, τις «κακές» ή τις πιο σκοτεινές σκέψεις και συναισθήματά τους. Πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να ταυτιστούν με έναν «κακό» ήρωα και αυτό συμβαίνει γιατί μέσα από αυτόν, το παιδί κάτι επεξεργάζεται τη συγκεκριμένη περίοδο.
 
 
TIP: Είναι σημαντικό να μην προτρέπουμε ένα παιδί να ταυτίζεται πάντοτε, μόνο με το «καλό», γιατί τότε οι πιο σκοτεινές σκέψεις του θα βρουν άλλους, μη λειτουργικούς τρόπους για να εκφραστούν.
 
 
 
Δήμητρα Καραμαούνα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειδ.Παιγνιοθεραπεύτρια
ΜΑ Παιδαγωγική Ψυχολογία
MSc Σχολική Συμβουλευτική & Καθοδήγηση